Rendezvényeink

Medvehagyma túra

 
Medvehagyma túra
Kora tavasszal sajátos fokhagymaillat lengi be az erdőt ott, ahol tömegesen nő a medvehagyma, amelynek áldásos hatásait és fantasztikus ízét egyre többen fedezték fel az elmúlt évtizedben. Nevét onnét kapta, hogy a népi hagyomány szerint a barlangjából kibújó medve először ezt a növényt keresi a hosszú téli álom után, hogy kitisztítsa szervezetét. Főleg a gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében nő vadul, tömegesen, például Gerecsében és a Mecsekben. Több helyen tömegesen megtalálható a növény. Erdőkben, ligetekben nagy telepeket alkotó évelő növény. A nedves, árnyas helyeken érzi jól magát.
Miért szeretjük gyűjteni? Kitisztítja a májat, az ereket, a beleket. Vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatású, lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését. Fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését. Bélfertőtlenítő tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok kezelésére alkalmazzák. C-vitamin tartalmának köszönhetően javítja a szervezet ellenálló-képességét. Felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurutsúlyosságának csökkentésére is alkalmazzák.

Szentivánéji éjszakai Hargita-túra

 
Szentivánéji éjszakai Hargita-túra

Immár rendszeresen megszervezésre kerül a Szentivánéjji éjszakai túra a Madarasi Hargitára.
A gyalogtúra pénteken éjjel indul a Tündérkert Panziótól, éjfél után, ezért aki részt szeretne venni, az este 10-11-ig legyen a Tündérkert Panziónál.

A Madarasi csúcsra a Sapkafenyő – Gyöngyöskút útvonalon 4-5 óra alatt érünk fel Ivóból. A napfelkelte hajnali 5 óra után várható, és remélhetőleg látható is lesz. Utána, a menedékház érintésével, a Súgó-patak völgyén (4-5 óra alatt), vagy a Gyöngyöskút - Fertő-nyereg – Ivó útvonalon (7-8 óra) érkezünk vissza a panzióhoz.
Aki teheti, maradhat vasárnapra is, hiszen szombat délután, miután kipihentük az éjszakai túra fáradalmait, kellemesen eltölthetjük az estét a panzió kertjében.

A túrára kötelező fejlámpát vinni, és persze bakancs, esőköpeny, meleg öltözet, túrabot és étel-ital se hiányozzon senkinek. Szállást előre lehet foglalni a 0741 380 899-es telefonszámon, Venyige Istvánnál, a panzió tulajdonosánál, aki az éjszakai túrákat vezeti. A panzió kertjében sátorozni is lehet.
Vacsorát, reggelit, ebédet is lehet rendelni, akár a helyszínen is.
Érdeklődni a fenti telefonszámon Pongor Erzsébetnél, vagy a +40741380899-es telefonszámon, Kovács-Kendi Lehelnél lehet.

Mese tábor

 
Gyermeknap

A nemzetközi gyermeknapot a világ számos országában megünneplik, általában (de nem mindenhol) június 1-jén. Az ünnepet először Törökországban tartották meg 1920-ban (1920. április 23.), majd később a genfi Gyermekjóléti Konferencián 1925-ben. Nem világos, miért pont június 1-jét választották ki.

Egyetemes gyermeknap (Universal Childrens Day)

Az ENSZ közgyűlése 1954-ben javasolta (836(IX). határozat), hogy minden országban tartsák meg az egyetemes gyermeknapot. Az ünnep célja, hogy megemlékezzenek a világ gyermekeinek testvériségéről és egymás közti megértésről, valamint a gyermekek jóléte érdekében kifejtett küzdelemről. Javasolták a kormányoknak, hogy mindenhol olyan napot jelöljenek ki erre a célra, amit megfelelőnek gondolnak.

Bicikliverseny

 
Bicikliverseny
A verseny három kategóriába kerül megrendezésre:
I. Kategória: Amatőrök és kerékpározni szeretők részére 8 km-es táv többnyire aszfaltúton az eltérőtől a TÜNDÉRKERT panzióig.
Össztáv 8 km, ebből emelkedő 7,1km - szintkülönbség 266m, lejtő 0,9km szintkülönbség -29m. Magasság a startnál 580m, magasság a célnál 817m.
II. Kategória: Össztáv 22 km, a zeteváraljai eltérőtől a TÜNDÉRKERT panzióig, a mellékelt térképen is kitűnik, hogy a D-E szakaszt kétszer kell megtenni! Magasság a startnál 580m, magasság a célnál 817m.
III. Kategória: profik és gyakorlott kerékpárosok részére 42km-es táv, az eltérőtől fel az aszfaltúton és vissza erdei ösvényen a TÜNDÉRKERT panzióhoz.
Össztáv 42,5km, ebből emelkedő 24,3km - szintkülönbség 1334,8m, lejtő 18,2km - szintkülönbseg -1099m. Magasság a startnál 580m, magasság a célnál 817m.
A térképeken jelzett pontoknál kell eltérni, ezeken a helyeken táblák és emberek igazítják utba a versenyzőket!
Külön kategória: Madarasi Hargita csúcstámadás, az új aszfalt úton fel a Menedékházig, 7 km-es távon, kb. 700 m-es szintkülönbséggel!

Favágóverseny

 
Favágóverseny
Szent Simon, a favágók védőszentje tiszteletére a Zetelaki Közbirtokosság egyéni és csapat favágó versenyt rendez.

A verseny helye: Ivó – Tündérkert Panzió

Versenypróbák:

- fadöntés erdei körülmények között
- fadöntés fejszével
- láncfűrész lánclevétel, visszatétel lapfordítással
- precíziós vágás – méret, merőlegesség, idő
- méretre vágás hasítás – pontosság, idő

A verseny tovább részleteiről érdeklődni lehet Pongor Erzsébetnél a +40741380899 telefonszámon.

Disznóvágás

 
Disznóvágás
Megfelelő számú érdeklődő esetén igény szerint bármikor kérhető.
A disznóvágás szerves része a magyar kultúrának. Aki még nem vett részt egy jókedvű vidéki disznótoron, nem is tudja miből marad ki. A régi szokásainkat felelevenítve téli szezonban ajánlunk Önöknek olyan hamisítatlan disznóvágás programot, ahol szalmával és fával pörzsöljük a disznót, üstben abáljuk a hurkába valót. Jöjjön el Ivóba, egy kis disznólkodás még nem bűn! A Tündérkert Panzióban az idén is disznóvágós programot kínálunk a kedves vendégeknek!
A házi disznóvágást általában a téli hónapokra időzítették régen is és manapság is. A hideg idő beálltát követően novembertől február végéig a legalkalmasabb az idő. Ennek a legfőbb oka, hogy az állat felbontása ilyenkor biztonságos. A felbontott húsok állás közben jól kiszellőznek, és nem kell a hús romlásától sem tartani.
A disznóölést követő vacsora a disznótor. Az elfogyasztott ételek alapját a levágott disznóból frissen készült húsos ételek teszik. Tájegységenként, házanként is eltérő mi kerül az asztalra.
Mottónk:


"Hogy megmaradjon annak ami
a kő a kőnek,
a virág a virágnak,
a székely a székelynek,
a magyar a magyarnak,
az ember az embernek"