A környék

Ivó

Virágos réten
Virágos réten
A falu az Ivó-patak völgyében, a Központi-Hargita nyugati előterében, 750-800m magasságban fekszik. Ivó Zetalaka községhez tartozik, tőle 14,0 km-re található.

Megközelítés: A völgyi tanyát a zeteváraljai eltérőtől a Madarasi-Hargitára vezető erdőkitermelő út mentén közelíthetjük meg (8 km). Az egykori tanyasi funkciókat ma a "második lakás" (szabadidő központ és magaslati üdülőhely, hétvégi házakkal) váltja fel: sok Udvarhely vidéki és székelyudvarhelyi lakosnak van itt üdülő- és hétvégi háza.

Látnivalók a környéken:

Madarasi menedékház
A madarasi menedékház
Madarasi-Hargita menedékház (1675 m). Zeteváraljánál kezdődő Ivó patak mentén az erdőkitermelő úton felfelé haladva, majd a Filió völgyén át közelíthető meg (10 km). Sífelszerelés és szánkók bérelhetők. A síkedvelőknek az alábbi sípályák állnak rendelkezésre: Zárug (közepes nehézségű), Vargyas (közepes nehézségű), Sugó (kezdőknek), Kicsi Mihály (haladóknak), Nagy Mihály havasi sípálya (nagyon jó sízőknek). Több pálya sífelvonókkal van ellátva.

Madarasi Hargita csúcs (1800 m): A menedékháztól gyalog közelíthető meg. A csúcsról gyalogtúra szervezhető Hargitafürdőre (14 km - 3,5 óra). E vidék a nagyvadak és a fajdkakasok (vadpáva) birodalma.

Szökő vízesés, szökő láp : A láp vulkáni hegység speciális képződménye  / vizenyős, zsombékos legelő / . A vízesés környéke vadregényes, kevésbé ismert.  Ma már a Madarasi Menedékháztól túrajelzéssel megközelíthető

Fertő nyereg : Zetelakát Ivón át Csíkmadarassal a Fertő-nyergén át erdőkitermelő út köti össze. Az út minősége közepes, de a csodálatos erdei útvonal , a Fertő nyergen a borvíz forrás, a Fertő tető látványa , a madarasi oldalon a kiépített madarasi borvíz forrás, a  kinyíló Csíki medence és a Madarasi patak napfényben szikrázó, kövek között csobogó vizével mindenért kárpótol .

 Egyéb kirándulások, túrák, programok a környéken:

- Zetelaki víztározó
- Székelyvarság Csorgóko vízesés és a kilátó 
- Visszafelé folyó patak Ivóban
- vadaspark / vezetővel , előre egyeztetett időpontban, belépődíjjal /
- lovaglás oktatással, tereplovaglással izlandi lovakkal / www.izlandilovak.ro /

Mottónk:


"Hogy megmaradjon annak ami
a kő a kőnek,
a virág a virágnak,
a székely a székelynek,
a magyar a magyarnak,
az ember az embernek"